NY LEJELOV 2015
Den nye lejelov er gældende fra juli 2015, og vi vil med dette blogindlæg gennemgå et udvalg af de nye regler, som følger af den nye lov.
Den nuværende lejelov er fra 1939. Hensigten med den nye lejelov er at forenkle og modernisere reglerne, så der opstår færre konflikter mellem lejer og udlejer.
De nye regler kan du se nedenfor med en efterfølgende forklaring.
Vedligeholdelse:
- Lejers ubetinget krav på vedligeholdelse kommer til at fremgå af loven*1
- Kravet til udlejer om fremlæggelse af et vedligeholdelsesregnskab for ejendomme med omkostningsbestemt leje for at varsle lejeforhøjelse, ophæves*2
- Reglen om binding i Grundejernes Investeringsfond af hensættelser til forbedringer i uregulerede ejendomme ophæves*3
- For ejendomme med omkostningsbestemt leje, skal der etableres en ordning med rullende 10-årige vedligeholdelsesplaner*4
Varsling af omkostningsbestemt lejeforhøjelse og beboerrepræsentation.
- Kravet til udlejer om at medsende regnskab for udvendig vedligeholdelse ophæves*5
- Pligt for udlejer til at høre beboerrepræsentanterne*6
Trappeleje
- Trappeleje afskaffes*7
- Udlejer kan beslutte, at lejen i en 2-årig periode skal reguleres efter nettoprisindekset*8
Ind- og fraflytningssyn
- Det bliver obligatorisk at foretage ind- og fraflytningssyn*9
Istandsættelse
- En aftale om nyistandsættelse ved fraflytning kan ikke længere aftales*10
- Normalistandsættelse indføres*11
Dusørregler
- Sanktioner over for udlejer, som kræver penge under bordet*12
Forhåndsgodkendelser af huslejen
- Gebyr for at få forhåndsgodkendt lejen i huslejenævnet bliver mindre*13
- Der udarbejdes en målrettet vejledning til enkeltudlejere om tidsbegrænset udlejning*14
Opsigelse af lejer af ejerlejlighed eller andelsbolig
- Udlejers adgang til opsigelse med 1 års varsel kommer også til at gælde for ejerlejligheder og andelslejligheder*15
Sommerhuse
- Lejeloven kommer ikke længere til at gælde for sommer- og fritidshuse*16
FORKLARING AF REGLERNE:
*1: Med den nye lov bliver lejerens krav på vedligeholdelse ubetinget, og kommer til at fremgå af loven.
*2: Med den nuværende lejelov, er det et krav, at udlejer af ejendomme med omkostningsbestemt leje, dvs. ejendomme hvor , huslejen udregnes i forhold til, hvad driften af ejendommen koster, skal lave et vedligeholdelsesregnskab og oplyse om indestående på vedligeholdelseskonti, for at varsling af lejeforhøjelser er gyldige. Dette krav ophæves med den nye lejelov.
* 3: Ordningen om binding i Grundejernes Investeringsfond af hensættelser til forbedringer i uregulerede ejendomme, ophæves. Den nuværende ordning betyder, at ejere af udlejningsejendomme efter lejelovgivningen, har pligt til at holde ejendommen og det udlejede forsvarligt vedlige. Pligten er ubetinget og afhænger ikke af, om ejendommen er omfattet af reglerne om vedligeholdelseskonti og heller ikke af, om der er penge på kontiene.
Reglerne om vedligeholdelseskonti skal sikre, at der af huslejeindtægten sættes beløb af til ejendommens vedligeholdelse. Grundejernes Investeringsfond administrerer de beløb, som hensættes på kontiene.
*4: Med den nye lejelov vil det fremover være sådan, at for ejendomme med omkostningsbestemt leje, skal der etableres en ordning med rullende 10-årige vedligeholdelsesplaner.
Dette gælder dog ikke for småejendomme (1-6 lejemål i ejendommen) eller hvor udlejer kun udlejer en bolig. Det gælder heller ikke for ejer af udlejede ejerlejligheder, hvis de ikke har bestemmende indflydelse i ejerforeningen, og andelshavere, der udlejer en eller flere lejligheder i samme andelsboligforening uden at have bestemmende indflydelse i andelsboligforeningen.
*5: Med den nye lov skal udlejer ikke længere medsende regnskab for udvendig vedligeholdelseskonto, som har været tilfældet hidtil, når der skulle ske lejeforhøjelse.
*6: Derimod bliver der med den nye lov indført en pligt for udlejer til at høre beboerrepræsentanterne før gennemførelse af varsling af omkostningsbestemt lejeforhøjelser. Beboerrepræsentanter kan handle på de øvrige beboers vegne over for udlejer og kan blandt andet bistå en lejer med at gennemgå boligen for fejl og mangler.
*7: Med den nye lejelov afskaffes trappeleje. Trappeleje er, når lejen stiger med et bestemt beløb på bestemte tidspunkter i lejeperioden.
*8: Med den nye lejelov kan en udlejer, der lejer en lejlighed ud efter omkostningsbestemt leje, beslutte, at lejen i en periode på 2 år, årligt skal reguleres efter nettoprisindeks. I ejendomme, hvor huslejen ikke er omkostningsbestemt, skal udlejer og lejer aftale, at lejen reguleres efter nettoprisindeks. Den indeksregulerede leje vil fortsat være omfattet af reglerne om det lejedes værdi.
*9: Hvis udlejer har mere end en bolig, gøres det obligatorisk, at der foretages ind- og fraflytningssyn, ligesom der skal udarbejdes ind- og fraflytningsrapport. Hvis reglerne ikke opfyldes, mister udlejer sit krav på istandsættelse.
*10: Der kan med den nye lov ikke længere aftales nyistandsættelse ved fraflytning.
*11: Med den nye lov bliver der indført normalistandsættelse, der omfatter nødvendig hvidtning, maling og tapetsering – inkl maling af træ og jern – , mellemslibning og lakering af gulve efter behov.
*12: Med den nye lov kan udlejer frakendes retten til at administrere sine udlejningsejendomme, hvis han idømmes bøde- eller fængselsstraf efter reglerne om dusør og samtidig ikke har efterlevet en eller flere huslejekendelser inden for en periode på 2 år. Reglerne om dusør fremgår af lejeloven, som fastslår, at udlejer ikke må tage penge fra lejer, selvom udlejer har haft udgifter til at finde en ny lejer – mere populært også kendt som “penge under bordet”.
*13: Fra 1. april 2013 blev det muligt at få huslejenævnet til at vurdere, hvor meget en lejebolig kunne udlejes til. Gebyret for denne vurdering er 3.500 kr. Dette gebyr nedsættes til 500 kr. for en ejer af en enkelt ejerlejligheds eller andelshavers udlejning.
*14: Der bliver udarbejdet en vejledning til enkeltudlejere om tidsbegrænset udlejning, og andre forhold af relevans for i forbindelse med udlejning og indgåelse af lejekontrakt.
*15: Med den nye lov kan udlejer af en ejerlejlighed eller andelslejlighed opsige lejer med 1 års varsel, hvis han selv skal bruge lejligheden. Det er dog et krav, at udlejer selv har haft lejligheden, da lejekontrakten blev indgået, og det er den eneste ejer- eller andelsbolig udlejer har. Du kan læse mere om opsigelse af lejer her.
*16: Ved udlejning af sommerhus og fritidshuse eller huse der kan sidestilles dermed, som udlejes til fritidsformål, vil ikke længere være omfattet af lejeloven.
KOMMENTAR
Der har været store forventninger til den nye lejelov, og nu er den så endelig kommet. Den har dog ikke gjort det nemmere at være udlejer, hvilket ellers var at ønske.
Reglerne om obligatorisk indflytningssyn, som skal forgå på en blanket virker forældet. Hvis man ønsker en modernisering af lejeloven kunne man med fordel gøre brug af billeder taget på en smartphone og overlevering på telefonen eller ved e-mail, ligesom det ikke bør være nødvendigt at lejer og udlejer skal mødes for at gennemgå lejeboligen. I praksis bliver det meget besværligt, og hvad skal der ske, hvis lejer og udlejer ikke kan blive enige ved indflytningssynet?
Hvis reglerne ikke opfyldes om obligatorisk ind- og fraflytningssyn, mister udlejer sit krav på istandsættelse, hvilket kan have store økonomiske konsekvenser for udlejer.
Beslutningen om at fjerne bestemmelsen om “nyistandsættelse” og ændre det til “normal istandsættelse” kan også give anledning til yderlige konflikter mellem lejer og udlejer. I følge den nye lov, skal den normale istandsættelse ske, når den er nødvendig, men hvem skal afgøre, hvornår istandsættelsen er nødvendig? Det kan i sidste ende blive domstolene, hvilket ikke er i overensstemmelse med at ville forhindre konflikter mellem lejer og udlejer.
Det vil med de nye regler ikke længere være muligt for udlejer at få boligen tilbage i samme stand, som lejer modtog den, hvis den var nyistandsat ved lejemålets indgåelse.
En ting er at afskaffe trappeleje, men den nye bestemmelse om at en udlejer, der lejer en lejlighed ud efter omkostningsbestemt leje, kan beslutte, at lejen i en periode på 2 år, årligt skal reguleres efter nettoprisindeks, virker meget forvirrende.
Ved trappeleje fastsætter man i lejeaftalen faste beløb på, hvor meget lejen skal stige og hvornår. Med den nye regel skal lejen reguleres efter nettoprisindekset, men nettoprisindekset er en begrænset stigning, som for det meste er mindre, end stigningerne i ejendommens egentlige udgifter. Det kan blive dyrt for udlejer, at man ikke kan fastsætte en trappeleje.
Den nye lov virker ikke moderniseret og forenklet snare tværtigmod – særligt for udlejer.
Du kan læse mere om lejeret her
SØGER DU EN ADVOKAT MED SPECIALE I LEJERET?
Så udfyld kontaktformularen herunder, og du vil blive ringet op.
Du kan også ringe direkte på Tlf. 41 94 80 00
BLEV DU KLOGERE AF DET DU LIGE LÆSTE?
Så del det med dit netværk og venner.
Vedr. Trappeleje. Hvis jeg allerede som lejer har underskrevet en lejekontrakt med trappeleje, hvor min husleje bliver ved med at stige efter forskellige intervaller de næste mange år, betyder afskaffelsen af Trappeleje så, at de planlagte husleje stigninger jvf trappelejen ikke længere kan bruges? Eller betyder det at udlejere fra nu af ikke længere kan lave trappeleje?
Mvh
Kim Funch
Hej Kim
Tak for dit spørgsmål.
Loven træder i kraft 1. juli i år, og gælder derfor først fra den dato.
Det betyder, at bestemmelserne i en lejekontrakt, som er indgået før 1. juli 2015, skal følge den nuværende lejelov.
Som svar på dit spørgsmål kan jeg sige, at udlejer altså godt kan lave en lejekontrakt med trappeleje, som fortsætter efter den 1. juli 2015, når bare lejekontrakten er underskrevet før den 1. juli 2015, hvor trappeleje fortsat er muligt.
Vh Cecilie Mieth
Advokat hos Retsadvokaterne
Hej jeg har boet i privat leje af lejlighed i 11 år, jeg tænker på at flytte men er bange for at jeg får en ekstra regning ved siden af de beholder de 13000,00 tusind vi har givet i indskud , når man har boet et sted i så mange år bliver tingene jo slidt, er det så rimeligt det skal kostes i stand som da man flyttede ind hilsen Lis
Hej Lis
Tak for din mail. Når man indgår en lejekontrakt, hvor det fremgår, at man skal aflevere lejemålet nyistandsat – som jeg formoder er tilfældet hos dig – så betyder det, at lejemålet skal afleveres i samme stand, som det var ved indflytning. Det betyder endvidere, at lejer skal aflevere nedslidt inventar istandsat. Det er selvfølgelig en forudsætning, at du overtog lejemålet istandsat, da det ikke kan pålægges lejeren at bringe det lejede i bedre stand end det var ved overtagelsen.
Til denne besvarelse skal det understeges, at er lejemål indgået efter den 1. juli 2015, kan man som udlejer ikke længere benytte betegnelsen “nyistandsat”
Hej Cecilie,
Hvis jeg bor til leje i en lejelejlighed med en lejekontrakt der er uopsigelig.
Kan jeg så med den nye lejelov blive opsagt med et års opsigelse hvis ejer selv skal flytte ind i lejligheden?
vh
Morten
Hej Morten.
Tak for dit spørgsmål.
Du skriver ikke, hvilken type af lejlighed der er tale om, men jeg går ud fra, at din lejebolig er en ejerlejlighed, og mit svar forudsætter derfor, at det er rigtig forstået.
Efter den nye lejelov, kommer reglerne om udlejers opsigelse – når han selv skal bruge boligen – også til at gælde for ejerlejligheder. Det betyder derfor, at såfremt du lejer en ejerlejlighed, kan udlejer opsige lejemålet med 1 års varsel med den begrundelse at han selv vil flytte ind i boligen. Det gælder også selvom lejemålet er uopsigeligt.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej Cecilie
Det er rigtigt forstået mht til ejerlejlighed.
Men som jeg forstår det du skriver omkring den nye lejelov, så er en væsentlig ændring at udlejer ikke må eje andre lejligheder for at kunne gøre brug af denne mulighed for 1 års varsel for opsigelse?
Endvidere sådan som jeg fortolker: § 84, litra a, 2. Pkt – så kan man (i hvertfald indtil nu) opsiges med 1 års varsel, selvom udlejer ikke har beboet ejendommen hvis lejekontrakten er blevet indgået før 1. Juli 1986. Bortfalder det så også med den nye lov jvf ovenstående punkt?
vh
Morten
Hej Cecilie
Hvordan kan jeg som lejer udregne en evt huslejestigning ud fra nettoprisindekset… hvis du forstår 😉
Vh Rikke
Hej Rikke
Tak for dit spørgsmål.
Nettoprisindekset viser forbrugsudviklingen fratrukket indirekte skatter, f.eks. moms og afgifter.
Når du som lejer vil regne dig frem til din huslejestigning efter nettoprisindekset, skal du bruge de oplysninger, som fremgår af din lejekontrakt, idet det altid skal fremgå af lejekontrakten, at denne form for regulering er valgt. Det skal også fremgå af lejekontrakten, hvilken dato lejen stiger, og hvilket prisindeksår, der skal bruges. Indekseringen sker altid af foregående års leje.
Det betyder, at udlejer kan hæve lejen med den procentdel, som nettoprisindekset er steget. Det vil sige, at du skal finde ud af, hvor meget nettoprisindekset er steget. Det kan du blandt andet få oplysninger om hos Danmarks Statistik.
Da det fremgår af din lejekontrakt, at huslejen vil stige, er der ikke et krav om at udlejer skal varsle huslejestigningen 3 måneder før.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej Cecilie.
Hvor finder man en lejekontrakt når man skal leje et hus ud som er helt up to date med alt i lejeloven??
Mvh. Dennis.
Hej Dennis
Jeg kan anbefale, at gå ind på http://www.lejeguiden.dk, hvor du kan finde en kontrakt. Endvidere kan du få hjælp til udfyldning af kontrakten, såfremt du skulle have behov for det.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej
Jeg har underskrevet lejekontrakt den 15.06.2015 men lejemålet overtager jeg først den 15.08.2015 er jeg så omfatteet af den loven fra før 01.07.2015 ??????????
Jeg har set lejemålet og kunne se at der var huller i tapetet og der trængte til maling (malet og gulve slebet i forbindelse med nuværnde lejers indflytning for ca 7 år siden) og der trængte til rengøring, hvor meget kan jeg forlange der skal gøres, total rengøring – males – slibning af gulve
vh
Lone
Hej Lone
Tak for dit spørgsmål.
En lejekontrakt er en aftale mellem lejer og udlejer, som er gældende fra den dato, hvor den er underskrevet. I har underskrevet lejekontrakten den 15. juni 2015, dvs. mens den “gamle” lejelov fortsat er gældende, og det er derfor den “gamle” lejelovs regler, der gælder for dit vedkommende.
Du skriver, at du ved besigtigelse af lejemålet kunne se, at der var behov for maling og rengøring, og spørger i den forbindelse, hvor meget du kan forlange der skal gøres. Til det kan jeg svare, at det helt kommer an på, hvad der står i lejekontrakten. Hvis det af lejekontrakten fremgår, at der er f.eks. nymalet, ja så er det klart, at så skal der også være nymalet. Viser det sig, at der ikke er nymalet, så skal du sørge for, at påføre det i en indflytningsrapport eller meddele det til udlejer, så du ikke hænger på det, når du fraflytter.
Fremgår det ikke af lejekontrakten, at der er nymalet, så kan du heller ikke forlange, at der bliver malet, men du skal til gengæld heller ikke aflevere den nymalet.
Jeg håber det var svar på dit spørgsmål. Har du brug for, at få gennemgået din lejekontrakt, er du naturligvis velkommen til at kontakte os.
Kære Cecilie
Jeg ved ikke om dette er den rigtige tråd, jeg opretter mit spørgsmål i, eller om det er noget, du overhoved kan/vil svare på, men nu prøver jeg.
Jeg bor til leje i en lejlighed, hvor udlejer er et privat udlejningsfirma.
Jeg har i dag fået brev fra en ejendomsmægler – ikke udlejer – om at “udlejer har besluttet at igangsætte salget af lejligheden”, men også at jeg “får mulighed for at købe lejligheden før den bliver offentliggjort til salg”.
Jeg er IKKE interesseret i at købe lejligheden. Jeg har ikke fået en opsigelse fra udlejer endnu, men tænker, at jeg vil modtage dette med mindre jeg vælger at lægge 1,5 mill. for en 40 m2´s lejlighed.
Min lejekontrakt er uden tidsbegrænsning, men samtidig står der i kontrakten også, at udlejer kan opsige mig med 3 måneders varsel.
Jeg har googlet og googlet reglerne om 1) hvorvidt udlejer kan opsige mig og 2) i så fald med hvilken varsel. Google fortæller mig, at udlejer ikke kan opsige mig med mindre han har en begrundelse (at han selv vil bo der, istandsættelse, ect)
Jeg har derfor læst dette som 1) udlejer kan ikke bare opsige mig med de argumenter han har i rygsækken 2) at hvis lejligheden sælges kan den nye ejer, der dermed vil overgå til at være min nye udlejer, vælge at opsige mig med 1 års varsel med begrundelsen at han/hun selv vil bo der.
Var dog på Retsrådgivningen til aften og de siger
1) At udlejer til enhver tid før lejligheden er sat officielt til salg kan opsige mig med 3 mdrs varsel uden begrundelse. Det vil sige at udlejer kan se om jeg siger ja/nej til at købe – siger jeg nej, kan han opsige lejemålet uden grund med 3 måneders varsel, for derefter at sætte lejligheden til salg sagen efter han har opsagt mig.
2) At hvis udlejer opsiger mig efter lejligheden er sat til salg – også selvom lejligheden ikke er solgt – kan opsige mig med 12 mdrs varsel.
Så nu er jeg jo vældig forvirret!
Håber du vil hjælpe mig. Et kort svar ala Retshjælpen har ret/ikke ret, for ved jeg dette, kan jeg vælge om jeg skal gå videre eller ej i kampen :o)
På forhånd 1000 tak og dejlig sommer.
Mvh Mette
Hej Mette
Tak for din mail, hvor jeg indledningsvis skal beklage den lange svar tid grundet ferie.
Du har ret i det, som du selv har fundet frem til. Udlejer kan ikke opsige dig med 3 måneders varsel – heller ikke selvom det står i lejekontrakten.
Udlejer kan kun opsige dig i ganske få tilfælde, blandt andet hvis du ikke betaler husleje, og i nogle tilfælde, hvis udlejer selv vil bo i lejligheden. Det er også rigtig forstået, at såfremt udlejer sælger din lejlighed, så bliver køber din nye udlejer.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej Lone.
Tak for nogle gode punkter. Hvordan ser det ud, hvis man forlænger en eksisterende lejekontrakt, som er indgået inden “ny lejelov”. Hvordan står man så som udlejer i forhold til istandsættelse ved fraflytning? Lejeboliger var nyistandsatte ved indflytning. Tænker også på der var nye gulvtæpper, parketgulve (nyslåede og ny lakerede) ved indflytning. Disse vil være slidte med hund og 4 børn. Hilsen Annette
Hej Annette.
Tak for dit spørgsmål.
Lejekontrakter som er indgået før den 1.7.15 er fortsat gældende. Det betyder, at såfremt det er aftalt, at lejemålet skal afleveres nyistandsat, så gælder det også fortsat.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej.
Jeg lejede denne bolig igennem Vemmetofte Kloster her ved Faxe den 15.12.2014 og kan godt se jeg er i den gamle leje lov system.
I 2 måneder gik jeg næsten nedom da jeg fik mindre udbetalt igennem min førtidspension end beregnet da jeg har startet mit eget lille virksomhed op så kommunen kunne ikke finde helt ud af det med udbetalings dk om hvor meget jeg skulle have.
Det resulatet i at jeg i 1 mdr ( Maj -2015 ) husleje kun kunne betale en del af den og mangler endnu at betale 4.312 kr – Jeg betaler forsat huslejen selvom jeg mangler det beløb.Min husleje ligger på 6.300 kr om mdr hvor vand er med i . Ren husleje ligger på 5.700 kr
.
Mit spørgsmål er her :
Kan udlejeren godt smide mig ud med 14 dages varsel selvom jeg har skrevet og spurgt om det er muligt at vente med at betale til 1.8. 2015.
De skriver det er efter lejekontraktens paragraf 3 og lejelovens paragraf 93, stk 2.
Hvordan kan jeg bedst muligt få lov at blive boende her og skrive til udlejeren da jeg ikke ønsker at flytte , men klart skal betale de restende beløb – som jeg desværre først har den 1.8. 2015. . De forventer at få pengene den 21 Juli senest. Men det kan simpelhen ikke lade sig gøre for mig.
Det skal lige siges at jeg forsat betaler huselejen og kun glippede lidt af Maj mdr. huslejen….
Kan de virkeligt godt smide mig ud ? Selvom jeg har skrevet og spurgt om de kan vente til 1.8. 2015 ?
Vh. Mia Angela
Hej Mia
Tak for din mail.
Når man ikke betaler sin husleje til tiden, så kan udlejer opsige lejemålet. Dette er uanset om du har tilbudt at betale huslejen efterfølgende.
Lejer kan tidligst 3 hverdage efter seneste betalingsdag sende dig en påmindelse om betaling, hvor du får yderlige 14 dage til at betale. Har du ikke betalt den fulde husleje inden for den angivet dato, så kan lejer opsige lejemålet, og det kan du desværre ikke gøre noget ved.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Mig og min kæreste er lige flytte ind i et lejemål pr 1/7 i år. Vi underskrev godt nok i juni mdr og indbetalt indskud, men overtog den først her 1/7. Nu er vi bare i tvivl om vi er under den nye eller gamle lov
Hilsen
Chanell Petersen
Hej Chanell
Tak for dit spørgsmål.
I har underskrevet lejekontrakten før den 1. juli 2015, og derfor hører I under den gamle lejelov.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Kan man som lejer i en lejelejlighed, hvor kommunen er udlejer, godt fremleje sin lejlighed – og hvor finder jeg i så fald mere om reglerne herom, fx ift. betingelser, tidsbegrænsning og mulighed for opsigelse?
Mvh. Karina
Hej Karina
Du kan fremleje din lejlighed i indtil 2 år, hvis du for en periode bliver nød til at fraflytte på grund af sygdom, forretningsrejse, studieophold eller ligende. Din udlejer kan fremsætte sig, at du fremlejer din lejlighed, hvis ejendommen har mindre end 13 lejligheder, eller det samlede antal personer i lejligheden overstiger antallet af beboelsesrum, eller hvis udlejeren i øvrigt har rimelig grund til at modsætte sig fremlejeforholdet. Du skal altid ansøge din udlejer om tilladelse til at fremleje. Reglerne omkring fremleje findes i lejelovens § 69 og fremefter.
Mvh Cecilie Mieth, advokat
Må man som lejer altid arbejde som selvstændig hjemmefra?
Der er blot tale om et enmandsfirma hvor jeg arbejder som freelance grafiker. I min verden er det en selvfølge at man må dette, men pludselig taler min udlejer om at det ikke er sikkert at jeg kan få lov til det afht den nye lejelov. Meget af min arbejdstid bag skærmen hjemme bliver brugt om aftenen, når min søn sover. Håber nogen kan hjælpe mig. Mvh Anja Jensen
Hej Anja
Tak for dit spørgsmål.
Jeg forstår dit spørgsmål således, at du vil/har registreret din enkelmandsvirksomhed i din lejebolig. Hvis det er korrekt forstået, så har din udlejer måske ret i, at det ikke nødvendigvis er noget du bare kan gøre.
Hvis der ikke fremgår noget om erhverv i din lejekontrakt, så er udgangspunktet, at formålet med lejemålet er, at det skal bruges til privat beboelse, og du skal derfor have din udlejers tilladelse til at drive erhvervsvirksomhed hjemme fra. Det er derfor vigtigt, at du sender en mail til din udlejer, hvor du beder om hans tilladelse til, at drive virksomhed hjemme fra din bopæl.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej Karina
Jeg er udlejer og har indgået en skriftlig aftale med en lejer. Den dag hvor indskud skulle betales, modtager vi en mail om, at lejer ikke ønsker at leje bolig alligevel. Må vi bare acceptere dette eller er det på samme måde med en bolighandel, at springer en person fra en skriftlig aftale, så skal der betales erstatning ?
Vi føler os holdt lidt for nar !
m.v.h. Karin fløe
Hej Karin
Tak for dit spørgsmål, hvor du ønsker at få svar på, om lejer kan slippe for den aftale I har indgået om leje af en bolig.
Svaret er nej, det kan lejer ikke. Hvis I har indgået en lejekontrakt, som er underskrevet af begge parter, hvor der er aftalt en indflytningsdato, så har I indgået en bindende aftale. Hvis lejer så alligevel ikke ønsker, at leje lejemålet, så må lejer opsige med sædvanligt varsel. Hvad sædvanligt varsel er, kommer an på betingelserne i lejekontrakten og lovens regler herom.
Jeg håber, at det gav svar på dit spørgsmål. Såfremt du har behov for yderlig bistand, er du naturligvis velkommen til at kontakte os hos Retsadvokaterne.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej Cecilie
Jeg har købt et fritidshus på tvang men der bor en lejer og han har boet der i 3 år
Jeg ville godt bo der selv er der nogle mugligheder for det
Mvh Kim Aanæs
Hej Kim
Tak for dit spørgsmål.
Du fortæller ikke, om der er indgået en lejekontrakt i forbindelse med udlejningen, og i givet fald, hvad der fremgår af lejekontrakten.
Dog kan jeg fortælle, at med de nye regler, så gælder lejeloven ikke længere for sommerhusudlejning. Det hele afhænger dog af, hvilken aftale der er indgået.
Hej Cecilie
Jeg har de sidste 2 år haft lejet mit hus ud. Lejekontrakten som var på 2 år er udløbet 01.05.2017
min lejer bor fortsat I huset, uden kontrakt og vil gerne fortsætte med at blive boende I huset.
Men jeg er I tvivl om jeg må gentegne kontrakten med min nuværende lejer for yderlige 2 år ? (eller om jeg så aldrig kan komme af med min lejer)
Kan jeg sætte hendes barn som er over 18 år på kontrakten istedet for moderen. (så familien kan blive boende)
I så fald skal jeg så lave flytte opgørelse, eller er det lige gyldigt da det fortsat vil være moderen som vil betale huslejen.
Hvis jeg I §11 – skriver at lejemålet kan opsiges af begge partner med 3 måneders varsel. samt I tilfælde af at udlejer ønsker at gøre salg af huset, eller selv ønsker at flytte tilbage.
Holder det så ??
Eller vil jeg som udlejer altid være nød til at give min lejer 12 måneders opsigelse ?
skal jeg efter de Nye regler lave lejekontrakten tidsbestemt ? eller kan jeg sagtens komme af med lejeren hvis lejemålet ikke har en slut dato ?
Tusinde tak for hjælpen
Når man som udlejer lejer sit hus ud på en tidsbegrænset lejekontrakt, og man ikke – når lejeperioden udløber – foretager sig noget, for at lejer flytter, så kan lejer blive boende efter lejelovens regler.
Hvis lejer er indstillet på, at der laves en ny lejekontrakt, så vil det være en god ide at gøre det, hvis du vel og mærket gerne vil beholde din lejer. Når du laver en ny tidsbegrænset lejekontrakt, så skal du være opmærksom på, at en tidsbegrænset lejekontrakt kun er gyldig, såfremt du opfylder betingelserne for at leje ud tidsbegrænset, f.eks. hvis du skal udstationeres. Har du ikke en gyldig grund til at leje ud, så kan tidsbegrænsningen tilsidesættes, hvis lejer gør indsigelser, og så hænger du på lejer.
Hvis du laver en ny udlejning, så kan du godt lave den til lejers barn, men det vil så være min anbefaling, at du laver en fraflytningsopgørelse. Det gør dog ikke nogen forskel om det er lejer eller lejers barn, der bliver den nye lejer, jf. ovenstående.
Du skal være opmærksom på, at du kun kan komme af med din lejer, hvis lejer ikke betaler husleje, eller ikke overholder reglerne for at leje. Det er altid meget svært at komme af med sin lejer, hvis lejer ikke ønsker at flytte.