Lejers fraflytning kan være forbundet med stor uenighed mellem lejer og udlejer. Fra 1. juli 2015 ændres den nuværende lejelov på flere områder, blandet andet vedrørende fraflytning. Læs om ændringerne i lejeloven her.
IND – OG FRAFLYTNINGSSYN
De nye ændringer kommer til at betyde, at det bliver obligatorisk for en udlejer med mere end en bolig, at der foretages ind- og fraflytningssyn, ligesom der skal udarbejdes ind- og fraflytningsrapport. Hvis reglerne ikke opfyldes, mister du som udlejer dit krav på istandsættelse.
ISTANDSÆTTELSE AF LEJEMÅL
Når din lejer fraflytter lejemålet, så skal det afleveres i samme stand, som lejer modtog det ved indflytningen, bortset fra almindelig slidtage. Var lejemålet nyistandsat ved indflytning, og fremgår det af lejekontrakten, at det også skal afleveres nyistandsat, så skal det naturligvis også være det ved fraflytning. Fra 1. juli 2015 kan der dog ikke aftales nyistandsættelse.
FRAFLYTNINGSSYN OG FRAFLYTNINGSRAPPORT
Hvis I laver et fraflytningssyn og en fraflytningsrapport, så er lejer ikke forpligtet til at skrive rapporten under, men det er altid nemmest at kunne bevise, hvad der er aftalt, hvis rapporten er skrevet under, af både lejer og udlejer. Ved at få lejers underskrift, har du som udlejer nemmere ved at få lejer til at betale for de arbejder, som fremgår af fraflytningsrapporten, hvis der senere skulle opstå uenighed. Du kan læse mere om fraflytning her.
HVORNÅR SKAL NØGLEN AFLEVERES?
Lejer skal aflevere nøglerne den dag lejemålet fraflyttes. Bliver nøglerne ikke afleveret, kan du som udlejer kræve, at der fortsat bliver betalt en del af huslejen og varmeregningen frem til nøglerne bliver afleveret.
14-DAGS FRISTEN
Senest 14 dage efter lejer har afleveret nøglerne, skal du som udlejer oplyse lejer om, hvilket istandsættelsesarbejde lejer skal betale for. Overskrider du 14-dages fristen, kan du ikke gøre et krav gældende over for lejer – medmindre der er tale om istandsættelse, som ikke kunne ses inden for 14-dages fristen – og det er derfor yderst vigtigt, at du overholder de 14 dage. Har lejer ikke oplyst om sin nye adresse, skal du forsøge at sende fraflytningskravet frem pr. mail, kontakte borgerservice for at få lejers nye adresse og i det hele taget gøre bestræbelser på, at få afleveret fraflytningskravet til lejer.
14-dages fristen kan forlænges i lejekontrakten ved lejemålets indgåelse.
Er der en beboerrepræsentation skal du som udlejer også huske at indkalde beboerrepræsentanten til fraflytningssynet.
LEJEMÅLETS ISTANDSÆTTELSE
Er lejer fraflyttet, og kræver lejemålet istandsættelse, så er det dig som udlejer, der vælger, hvilke håndværkere du vil bruge. Dog kan lejer ikke pålægges omkostninger, som er højere end man må forvente. Lejer må gerne istandsætte lejemålet inden fraflytning, og er det sket og i øvrigt håndværksmæssigt korrekt, så kan du som udlejer ikke få lejer til at betale for, at du får håndværkere til at istandsætte det igen.
Skal du bruge en advokat med speciale i lejeret?
Skrevet af Cecilie Mieth, advokat hos Retsadvokaterne
SØGER DU EN ADVOKAT MED SPECIALE I LEJERET?
Så udfyld kontaktformularen herunder, og du vil blive ringet op.
Du kan også ringe direkte på Tlf. 41 94 80 00
BLEV DU KLOGERE AF DET DU LIGE LÆSTE?
Så del det med dit netværk og venner.
Er dette også gældende for kontrakter underskrevet sidste år:
Lejer må gerne istandsætte lejemålet inden fraflytning, og er det sket og i øvrigt håndværksmæssigt korrekt, så kan du som udlejer ikke få lejer til at betale for, at du får håndværkere til at istandsætte det igen.
På forhånd tak.
Hej René.
Svaret på dit spørgsmål er “ja”.
Lejer må gerne istandsætte lejemålet inden fraflytning både efter den nuværende lejelov, og efter den kommende lejelov, som gælder fra den 1. juli 2015.
Det gælder altså – både for ældre lejekontrakter og lejekontrakter der indgås efter den 1. juli 2015 – at leje kan istandsætte lejemålet inden nøglerne afleveres, og er istandsættelsen ellers udført håndværksmæssigt korrekt, så kan udlejer ikke på lejers regning istandsætte lejemålet igen.
Har lejer istandsat lejemålet inden fraflytning, så lejemålet afleveres som aftalt, så kan udlejer naturligvis ikke på lejers regning, få lejemålet istandsat igen. Tvisten kan så opstå, hvis udlejer ikke mener, at lejemålet er istandsat håndværksmæssigt korrekt.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth, advokat
Hej Cecilie
Gælder dette også, hvis der i lejekontrakten er angivet et særligt vilkår under § 11 om, at udlejer foranstalter istandsættelse på lejers regning?
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Kaspar Pedersen
Hej Kasper
Jeg er ikke sikker på at jeg forstår dit spørgsmål. Såfremt det skal forstås således, om lejer har lov til at istandsætte lejemålet ved fraflytning inden nøglerne er afleveret, selvom det fremgår af lejekontraktens § 11, at udlejer foranstalter istandsættelse på lejers regning, så er svaret ja.
Såfremt jeg har misforstået spørgsmålet, er du velkommen til at skrive igen.
Med venlig hilsen
Cecilie Mieth
Hvad gør man nå lejer er fra flyttet lejemål efter der er send rykker for husleje uden at betale manglende husleje samt er nøglerne ikke afleveret og har heller ikke lejers nye adresse
Hej Susan.
Tak for dit spørgsmål.
Desværre er det ikke en ukendt situation for en udlejer at stå i. Fremgangsmåden er ikke så simpel. Der skal formentlig sendes et påkrav, og så skal du have fogedrettens hjælp for at inddrive den manglende betaling.
Jeg vil anbefale dig, at du kontakter en advokat i dit nærområde.