Som arving skal man efter et dødsfald beslutte, hvorvidt man ønsker et privatskiftet bo eller et bobestyret bo. Det er bl.a. vigtigt at kende til forskellen, da man uønsket kan ende med afdødes, efterladte gæld. Beslutning om hvilket bo man skal vælge, bør derfor gennemgås med en advokat. Dermed sikrer du at vælge korrekt. Herunder kan du blive klogere på forskellene.

 Hvad er et privatskiftet bo?

Man kan indsnævre et privatskiftet bo til to punkter:

  • Ved et privat skifte bliver arvingerne pålagt afdødes aktiver samt gæld.
  • Hvis der er flere arvinger, skal disse blive enige om de beslutninger, der skal træffes for boet.

Hvis man ønsker et privatskifte, er der dog nogle kriterier, som skal opfyldes.

  • Arvinger skal være enige om et privatskifte. Hvis en af arvingerne vil have en bobestyrer, er det denne arving, som får det afgørende ord. Dermed vil et privat skifte ikke være muligt.

 

Det er ikke kun hvilket skifte, som arvingerne skal være enige om, men også hvad der skal ske med boet, og hvornår det skal ske. Blandt andet om et hus skal sælges, eller skal overtages af en ar arvingerne, om aktierne skal sælges, og hvornår, o.s.v.

  • For at kunne gennemføre et privat skifte, kræver det at mindst en af arvingerne er solvente (at man har midler nok til at varetage sine økonomiske forpligtelser), og ikke er under værgemål.

Dette skyldes, at der skal underskrives en solvenserklæring. I denne sammenhæng betyder det, at man skal være i stand til tage sig at boets gæld. Derfor skaber erklæringen en sikkerhed, der gør at værdier først og fremmest, bliver brugt til dødsboets eventuelle gæld.

Det er dog muligt at springe fra, hvis værdier ikke dækker gælden, og boet bliver dermed overdraget til en bobestyrer.

  • Dernæst kræver det at mindst en af arvingerne, har bopæl i Danmark. Hvis dette ikke er tilfældet, er et privat skifte kun muligt, hvis der fremstilles en økonomisk sikkerhed af boafgifterne.
  • Sidst kræver det, at skifteretten ikke vurderer, at der er særlig grund til at tro, arvingerne ikke vil dække kreditorer, betale korrekt skat og/eller fordele arven korrekt imellem arvingerne m.m.

Hvad er et bobestyret bo?

Et bobestyret bo kan også inddeles i to punkter for at danne en overordnet forståelse.

  • Modsat et privatskiftet bo, bliver arvinger ikke pålagt gæld. Man arver naturligvis ejendele, men en bobestyrer bliver pålagt ansvaret.
  • En bobestyrer bliver ofte kun aktuelt, hvis arvinger ikke kan blive enige om dødsboets behandling.

Bobestyrerens opgaver er blandt andet:

  • Først og fremmest at holde et møde med arvinger om forløbet.
  • Sørge for at underrette arvinger om forløbet.
  • Indsende åbningsstatus til skifteret og skat.
  • En udarbejdelse af en boopgørelse (hvad der er sket fra start til slut).
  • Denne opgørelse skal senest 2 måneder efter skæringsdagen (den planlagte dag for forløbets afslutning. Dette skal som udgangspunkt være senest 2 år efter dødsfald), fremvises og godkendes til et møde, hvor arvinger og kreditorer er indkaldt.

 

Hvis du står, og mangler professionel hjælp til et dødsbo, kan du udfylde kontaktformularen herunder, så vi kan ringe dig op, og modtage den nødvendige hjælp.

Ellers kan du kontakte os på tlf. 41 94 80 00, eller sende os en mail på info@retsadvokaterne.dk